Du måste ta bort mossa på tak så fort du kan

Mossa på takpannor är ju inte så snyggt. Kanske är taket den viktiga delen av ditt hus. Fast det är faktiskt problematiskt att låta mossan få fäste på takpannorna.

Det är inte bara huset som kan bli sjukt av mossa, du och din familj kan också bli det. Mossan kan nämligen ge fäste till sporer som till sist sprider mögel över hela taket och sedan vidare in i huset.

Därför måste mossan bort. Om du vet vad du gör så kan du ta bort mossa på tak själv. Agera i tid.

Behöver du hjälp att ta bort mossa på tak?

Det kan löna sig att anlita någon också. Detta särskilt om du tycker att det är obehagligt med höjder och oroar dig för att du skulle kunna ramla ner från taket.

Använd Bensaltensid för att ta bort mossan. Medlen är många vad det gäller mossbekämpning.

Det är som sagt Bensaltensid som används mycket. Många använder högtryckstvätt i arbetet mot mossan. Använd utrustningen på rätt vis.

ta

Se över utrustningen innan du börjar att ta bort mossa på tak. Skyddsutrustning och stege för då ofta inhandla själv. Skydda ansiktet, inte minst. Använd alltid munskydd för medlet irriterar halsen.

Men tänk på det där med tid och pengar för att avgöra om du själv ska ta bort mossan från taket eller om du ska betala för att någon annan gör detta. Gillar du att pyssla så kan du ge dig på det själv.

Rengör regelbundet

Du får inte glömma bort mossa på takpannor. Spridningen kan börja snabbt. Du får göra vad du kan helt enkelt.

Rengör regelbundet. Minst en gång per år gäller.

Gör det en gång på våren och en på sommaren. mikrobiell påväxt Det behöver inte vara avancerade grejor.

Om du har använt Bensaltensid tidigare så vet du vad det handlar om. Då brukar påväxten hålla sig borta 2-4 år.

Samtidigt som du tar bort mossan från taket kan du passa på att se över rännor och tegelpannornas skick. Om det är läge att byta pannor och att rensa lite noggrannare i rännorna gör du det på samma gång. Husets värde bevaras över tid.

Byt det som måste bytas

Ju mer du skjuter på det, ju mer får du jobba sedan. Om det finns trasiga tegelpannor ska de bytas ut snarast. Trasiga tak sänker värdet på bostaden. Då är det färdigt.

Var din egen fastighetsskötare. Vet du inte hur du ska gå tillväga så är det bättre att fråga någon. Du kan eventuellt skicka bilder till en takfirma som kan tala om för dig om du behöver byta ut och renovera eller om det kan förbli som det är.

Läs allt om mossa på takpannor

Tänk på säkerheten först. Du måste komma åt mossa på takpannor så att du kan få bort det. Ta bort mossa på tak innan det är för sent.

Om du behöver kan du anlita någon. Det vinns ingenting på att leka hjälte.

Planera projektet i god tid. Då slipper du obehagliga överraskningar.